خانه های موقتی/ چادر/ کمپ :
چادر یکی از مهمترین وسایل درکوهنوردی است، به دلیل اینکه در مقابل گرما، سرما، باران، برف و ... از ما بهخوبی مراقبت میکند. پس با انتخاب یک چادر خوب میتوان در کمترین زمان خود را در مقابل خطرات حفظ کرد.
3 نوع چادر وجود دارد:
1 ـ چادر اسکلتی یا تونلی: برای برپا کردن این چادر باید ابتدا میلههای چادر را وصل و سپس به زمین محکم کرد و بعد خود چادر- که معمولا از جنس برزنت است- را روی اسکلت و کف زمین انداخت. این نوع چادر سنگین است و برای حمل آن باید از قاطر یا وسیله نقلیه مناسب استفاده کرد.
2. چادر خیمهای: این چادر دارای تیرکهایی در وسط است که خود چادر روی تیرکها میافتد و به زمین میخ میشود. جنس آن امکان دارد هم از نایلون باشد و هم از برزنت. وزنش بین 2 تا 4 کیلوگرم است و به دلیل جمع و جور بودن، برای کوهپیمایی بسیار مناسب است.
3. چادر فنری یا گنبدی: دارای 2 تیرک است که به راحتی سر هم میشود. این دو تیرک به صورت ضربدری روی هم قرار میگیرد و انتهایشان به قلاب چادر متصل میشود. این نوع چادر سبک، تقریبا کم حجم و کوچک بوده و جنس آن اکثرا از نایلون است. برای استقرار بهتر آن و مقاومتش در برابر باد، بهتر است به زمین محکم بسته شود.
کیسه خواب :
کیسه خواب یک جزء مهم و اساسی در کوهنوردی به حساب میآید، به دلیل اینکه هم مانع نفوذ رطوبت میشود و هم در مقابل سرما از ما مراقبت میکند. از همه مهمتر اینکه هیچکس از یک خواب راحت در یک کیسه خواب گرم و نرم بدش نمیآید. در یک کوهپیمایی یکروزه یا کمتر که زمان رفت و برگشت مشخص است، نیازی به کیسه خواب نیست. در تابستان زیر سایه یک درخت و در زمستان کنار آتش میتوانیم خواب لذتبخش کوتاهی داشته باشیم اما در سفرهای چند روزه، حتما به یک کیسه خواب نیاز خواهیم داشت. کیسه خواب با ظرفیتهای یک و دو نفره طراحی میشود و در 2جنس متفاوت پر(قو یا مرغ) و الیاف مصنوعی (پشم شیشه) موجود است. کیسه خواب پر، گرم و نرمتر است ولی حجم بیشتری را داراست، برعکس پشم شیشه حجم بسیار کمتری دارد، سبکتر است و شستو شوی راحتتری دارد ولی به گرمی پر نیست. . با بدنی عرق کرده و خیس داخل کیسه خواب نخوابید و هنگام خواب منافذ آن را کاملا نبندید تا رطوبت در آن جمع نشود.
عینک :
برای خرید یک عینک آفتابی ارزان با ظاهری گول زننده، بهترین راه کنار خیابان است. از یک دستفروش میتوان یک عینک 2 تا3 هزار تومانی خرید که البته اینکار اشتباه محض است. شاید تنها فایدهاش این باشد که اگر عینک شکست یا گم شد، دلتان نسوزد! با خرید این عینکها، چشمتان را به تدریج ضعیف میکنید، پس واقعا عینک را جدی بگیرید.
یک عینک مناسب برای کوه عینکی است که:
1-. امواج ماورای بنفش را تا حد زیادی کم کند.
2. اختلاف سطح در دید ایجاد نکند.
3. به درستی روی صورت بنشیند و فیکس شود.
4.در برابر باد و توفان مقاوم باشد.
5. چشمها را در برابر خار و خاشاک یا ذرات یخ محافظت کند.
6. اطرافش پوشیده باشد (برای مناطقی که امکان کولاک در آن وجود دارد).
عینک خوب متاسفانه نوع ایرانی ندارد و قیمت نوع خارجی آن بین 15 تا 300 هزار تومان است.
ـ اگر ارتفاع زده شدید، حرکت را کندتر کنید و به آرامی بالا بروید در صورت تشدید، سریع ارتفاع را کم کنید.
- درصورت بروز سردردهای جزئی میتوان از مسکن استفاده کرد (سردرد در ارتفاعات بسیار شایع است و دلیل آن کمبود اکسیژن است).
ـ اگر هوا گرم بود، در فواصل معین و در مکانی خنک استراحت کنید که گرمازده نشوید.
تغذیه در کوهنوردی :
در ورزش کوه نوردی هیچ سفارش استاندارد وموکدی مبنی بر نوع تغذیه برای کوه نوردان وجود ندارد ومهمترین اصل ذائقه فرد در ارتفاع می باشد. چه بسا غذاهای بسیار لذیذی که فرد در منزل ودر ارتفاع پایین با میل فراوان تناول می کند ولی در محیط کوهستان جزو بد مزه ترین غذاها و عامل بی اشتهایی فرد در ارتفاع باشد. ر طبق این اصل، هر فردی می بایست خود رژیم مناسب تغذیه ای خود را انتخاب کند.در کنار ذائقه شخصی فرد، رعایت نکات مهمی که در اینجا می آید میتواند به کوه نورد در داشتن یک تغذیه مناسب در محیط کوهستان کمک کند.
1- استفاده از آب کافی و فراوان در پیش –حین وپس از پرداختن به ورزش کوهنوردی متعادل کننده کلیه فعالیتهای فیزیولوژیکی کوهنورد است.در یک کوهنوردی سنگین در هر ساعت 2 لیتر آب از بدن خارج می شود که باید بلافاصله با نوشیدن مایعات کافی جبران شود.
2- بهتر است در حین اجرای برنامه های کوه نوردی از غذاهای مایع و نرم استفاده شود .همچون سوپ ها که علاوه بر تامین نیازهای تغذیه ای فرد مایعات کافی نیز به بدن فرد می رساند.
3- بهتر است از مواد قندی به گو نه ها و طعم های مختلف و متنوع وبه تناوب استفاده شود تا ضمن تامین انرژی مورد نیاز فرد سطح قند خون وی در حد نرمال قرار گیرد.
4- با توجه به بروز آلکالوز تنفسی در حین صعود که ناشی از تنفس های سریع وعمیق است استفاده از مواد ترش همچنین بعنوان اشتها آور بسیار کمک کننده است.
5- در حین کوهنوردی و در پی تعریق، مقدار زیادی املاح بدن از دست می رود.استفاده از نمک در طول برنامه های کوهنوردی می تواند در ایجاد تعادل الکترولیتی بدن نقش به سزایی داشته باشد.همچنین می تواند از بروز خستگی و کوفتگی مفرط عضلات پیش گیری کند.
6-- استفاده از انواع سبزیجات و میوجات تازه و کمپوت شده میتواند از بروز مشکلات گوارشی ناشی از یبوست جلوگیری کند.همچنین استفاده از میوه جات می تواند در تامین ویتامین های مورد نیاز بدن موثر باشد.
7- به طور کلی بستگی به ارتفاع محیط انرژی متوسط مورد نیاز یک کوهنورد با وزن 70 کیلو گرم حدود 3500 تا 5000 کیلو کالری است. که 60 تا 70 درصد این انرژی را باید از کزبوهیدراتها (قندها) و 20 تا 25 درصد آنرا از چربی ها و 15 تا20 درصد آنرا از پروتئینها تامین کرد.
8- در ارتفاع نباید از قهوه، الکل، چای سبز استفاده کرد و بهتر است بعنوان جایگزین از مخلوطی از دو سوم آب ویک سوم از انواع آب میوه استفاده کرد.
9- خوردن یک صبحانه سبک وپر انرژی می تواند پایه یک فعالیت خوب کوهنوردی در طول روز باشد ودر ادامه در طول روز هر 2 ساعت نوشیدن مایعات فراوان (حتی اگر احساس تشنگی نمی کنید) وخوردن میان وعده سبک همچون مواد قندی و پروتئینی میتواند در ادامه روند کوهنوردی در طول روز بسیار مفید باشد.
10- رعایت مسائل بهداشتی و استفاده از آب و غذای مطمئن وبهداشتی میتواند تضمین کننده سلامتی شما با شد.
لوازم کمکهای اولیه:
1- چسب زخم بندی 5عدد 2- چسب رولی کوچک پارچه ای 1عدد 3- باند کشی 5 سانت 1عدد 4- گاز استریل 4 عدد 5- پماد سوحتگی 1 عدد
6- پماد بتادین یا تترا سیکلین 1عدد 7- آ بسلانگ 2عدد 8- پنس 1عدد 9- قیچی 1عدد 10- پد الکله آنتی سپتیک 1بسته 11- قرص استا مینا فون ساده 6عدد
12- قرص متو کلو پرامید 6عدد 13- قرص رانیتد ین 6عدد 14- پرل نیترو گلیسیرین 6عدد 15- باند ساده 10سانت 1عدد 16- قرص انتی اسید 6عدد
17- قرص استا زو لامید 6عدد 18- قرص دیفنو کسیلات 6عدد 19- مشمع ضد درد 1عدد 20- پودر او آر اس 2عدد
لوازم بقا :
1-سوت 1عدد 2-چراق قوه+باتری کوچک 1عدد+4عدد 3-کبریت 1 بسته 4-دستمال کاغذی 1بسته 5-پلاستیک ضد آب بزرگ 2عدد 6-نخ وسوزن 1عدد
7-دستکش معاینه لاتکس یکبار مصرف 1 جفت 8-قرص کلر 4عدد 9-فندک 1عدد 10-سنجاق قفلی 3عدد 11-نی 2عدد 12-پد ضد سرما زدگی انگشتان 1بسته
13-کیسه خواب اورژانس 1عدد 14-قطب نما 1عدد 15-چاقوی چند منظوره 1عدد 16-مداد و یادداشت 1عدد 17- قرص الکل جامد 4عدد 18- مواد غذایی فشرده شده 4عدد
راهنمای مصرف کمک های اولیه:
1- با استفاده از دو دستکش معاینه شرایط تمیز بودن محیط زخم بندی را رعایت فرمایید.
2- از چسب رولی پارچه ای در موارد زخم بندی هاآتل بندی ها و هم چنین در ترمیم چادر و کیسه خواب وغیره می توا نید استفاده نمایید.
3- پس از مصرف پمادها درب انها را محکم ببندید تا از شستشو الوده کردن سایر لوازم پیشگیری شود.
4- از آبسلانگ جهت اتل بندی انگشتان صدمه دیده می توان استفاده کرد.
راهنمای مصرف داروها:
موارد مصرف قرصها به شرح زیر است:
ردیف نام دارو نحوه مصرف موارد مصرف
1 قرص استامینیفون هر 6 ساعت سر درد- التهاب- سرما خوردگی – کوفتگی
2 قرص متو کلو پرامید هر 6 ساعت سر گیجه- تهوع-استفراغ
3 قرص رانیتیدین قبل از غذا سوزش سر دل-تهوع-درد سر دل-زخم معده
4 قرص آنتی اسید بعد از غذا 1-2 عدد ترش کردن- سوزش سر دل
5 قرص دیفنو کسیلات هر 6 ساعت 1عدد دل درد- اسهال- دل پیچه
6 قرص استا زو لامید هر 6 ساعت 1عدد ارتفاع زدگی- بی خوابی در ارتقاع - سردرد رارتفاع
7 پرل TNG هر 5 دقیقه زیر زبانی حداکثر تا 3 عدد درد سینه یا سا بقه مشکل قلبی-درد قفسه سینه با حالت تهوع و تنگی نفس و عرق سرد
تذکرات:
1- با توجه به تاریخ انقضای داروها، باید هر 6 ماه با کنترل داروها، داروهای تاریخ گذشته از دور مصرف خارج و داروهایی با تاریخ اعتبار جدید جایگزین شوند.
2- بهتر است کیف امداد در دمایی بین 2 تا 30 درجه سانتی گراد نگهداری شود.
3- هنگامی که چراغ قوه را استفاده نمی کنید، بهتر است باطری های آن را خارج کرده و پیش از هر برنامه باطری نو در آن جایگزین کنید.
4- در صورت مصرف هر کدام از لوازم کیف امداد و نجات، باید در نزدیک ترین زمان و پیش از شروع برنامه ی بعدی آن وسیله را جایگزین کرد.
5- پیش از شروع هر برنامه همه ی لوازم کیف امداد و نجات را با فهرستی که از پیش تهیه کرده اید، کنترل کنید تا موردی جا نماند.
6- داشتن نقشه در جهت یابی و پیدا کردن مسیر صحیح در برنامه های کوه نوردی در درجه نخست قراردارد.